KONSERTTIKAUSI 2007-08

HKK:n konserttisarja:
 
su 4.11.2007
klo 17
Den älskande
 
la 1.12.2007
klo 17
The Starlight Night
la 16.2.2008
klo 17
A-Ronne
la 12.4.2008
klo 17
Le Nazaréen
  Kulttuuritalo Sandels,
Topeliuksenkatu 2  (Töölöntori)
   
Vierailukonsertit:
 
su 30.9.2007
klo 19.30
Aikamme kirkkomusiikkia
Tapiolan kirkko
la 13.10.2007
klo 18
Olemusten värisevään pohjaan asti
Oulun tuomiokirkko
su 6.4.2008
klo 19
Kirkko soikoon -avajaiskonsertti,
Einojuhani Rautavaaran kirkkomusiikkia
Paavalin kirkko

 

HKK:n konserttisarja

Pääsyliput:
14 / 8 e, sarjalippu kaikkiin neljään konserttiin 40 / 25 e.
Numeroimattomat paikat.

 

Kiitämme tuesta:
Helsingin kaupunki
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Suomen Kulttuurirahasto
Taiteen keskustoimikunta
Valtion säveltaidetoimikunta

YLE Radio 1:n ohjelmaa
Sarjan avajaiskonsertti Den Älskande (4.11.2007) lähetetään Yle Radio 1:n ohjelmassa 8.11.2007 kello 22.05 ja päätöskonsertti Le Nazaréen (12.4.2008) torstaina 17.4.2008 kello 19.03.
 

Viesti taiteelliselta suunnittelijalta

Helsingin kamarikuorolla ja minulla on ilo kutsua teidät mukaan musiikilliselle matkalle halki Euroopan kaudella 2007-08. Matkan varrella kuoro pääsee varsinaisen leipälajinsa, haastavien kanta- ja ensiesitysten pariin. Mukana on myös valikoima kuorokirjallisuuden kestävimpiä klassikoita.

Olen erityisen iloinen siitä, että Pasi Hyökki, Suomen kiistatta kiinnostavin nuori kuoronjohtaja, johtaa sekä kauden avauskonsertin että vierailukonsertin Oulussa. Joulukonsertissamme meillä on tilaisuus kannustaa kuorolaulun tulevaisuuden lupauksia, kun Galante ja Suomalainen poikakuoro liittyvät joukkoomme.

Helmikuussa kuoron solistiensemblet esittävät pienille kokoonpanoille sävellettyjä teoksia, kuten Berion A-Ronnen, joka on säveltäjän mestarinäyte äänimateriaalin dekonstruoinnista. Kevätkauden päätteeksi kuoro saa vieraakseen Nina Hyvärisen, yhden Suomen tämän hetken kokeneimmista ja innovatiivisimmista tanssijoista, sekä Matthew Whittallin, kanadalaissyntyisen säveltäjän, jonka uudessa teoksessa pureudutaan monipuolisesti henkisyyden eri kasvoihin.

Vaikka olen työskennellyt kuorojen kanssa aina kapellimestariurani ensi askeleista lähtien koulu- ja yliopistoaikoinani Englannissa, painopisteeni on aina ollut orkesterimusiikki sekä viime vuosina ooppera. Niinpä olin sekä imarreltu että hieman myös kauhuissani, kun Helsingin kamarikuoro pyysi minua taiteelliseksi suunnittelijakseen kausille 2007-09. Näiden konserttiohjelmistojen suunnittelu on jo ollut minulle matka tutustumaan teoksiin, joita en ollut koskaan kuullut.

Aikaisemmassa elämässään Radion kamarikuorona tämä ryhmä keräsi arvostusta läntisessä musiikkimaailmassa, kuten tuli selväksi siitä viestien virrasta, joka syntyi YLEn ilmoitettua lopettavansa kuoron rahoituksen vuonna 2005. Kuorolaisten määrätietoisuuden sekä edeltäjäni Kimmo Hakolan työn ansiosta Helsingin kamarikuoro elää yhä ja jatkaa sellaisen musiikin esittämistä, jota vain rautaiset ammattimuusikot pystyvät laulamaan. Olemme kiitollisia kaikille rahoittajille, jotka ovat tukeneet kuoron työtä vuosien varrella. Taloudellinen tilanne on silti yhä nyt ja jatkossakin epävarma, kunnes säännöllinen rahoitus löytyy.

Niin kauan kuin Helsingin kamarikuoro on olemassa, Suomi mainitaan jatkossakin kansainvälisesti yhtenä harvoista maista, joista nousee riittävän kyvykkäitä muusikoita vastaamaan kuoromusiikin kaikkein vaativimpiinkin haasteisiin. Näitä harvinaisia kykyjä ei tule pitää itsestään selvinä!

Yhdessä Helsingin kamarikuoron kanssa haluan toivottaa teidät tervetulleiksi konsertteihimme upouuteen, ihastuttavaan Gyllenberg-saliin Kulttuuritalo Sandelsissa Töölöntorin laidalla!

- Nils Schweckendiek

 

Työskentely heidän kanssaan oli innostavaa ja tehokasta. Heillä on erityinen kyky mukautua uuteen äänelliseen ja esteettiseen maailmaan. Heidän joustavuutensa ja innostuksensa antoi mahdollisuuden syvälliseen työskentelyyn jokaisen yksittäisen laulajan inhimillisten, laulullisten ja musiikillisten ominaisuuksien ansiosta.

Dominique Vellard,
kuoronjohtaja
ja laulaja

 

DEN ÄLSKANDE

su 4.11.2007 klo 17.00
Kulttuuritalo Sandels, Topeliuksenkatu 2 (Töölöntori)

Helsingin kamarikuoro,
johtaa Pasi Hyökki

 

Esa-Pekka Salonen: Kyss min mun
Jan Mikael Vainio: Endast havet
Einojuhani Rautavaara: Sommarnatten
Juhani Nuorvala: Kolme madrigaalia
Jean Sibelius: Rakastava
Tapio Lappalainen: Viimeiselle
Anders Hillborg: muoayiyoum (ensiesitys Suomessa)


Kuoro solmii säikeen Ruotsin ja Suomen rikkaaseen suhteeseen lähtemällä matkalle yhdellä ruotsalaisen kuoromusiikin mestariteoksista. Hillborgin muoayiyoum kuullaan ensi kertaa Suomessa. Jean Sibelius, jonka kuoleman 50-vuotismuistoa kunnioitamme, on mukana tunnetuimmalla kuoroteoksellaan. Ohjelmassa on myös kolme merkittävää ruotsinkielistä teosta kahdelta suomalaiselta ja yhdeltä suomenruotsalaiselta säveltäjältä. Konsertin lopuksi kuoro palaa tilaamiinsa Nuorvalan tuonpuoleiseen kurkottaviin madrigaaleihin sekä esittää näytteen nuoren oululaisen säveltäjän Tapio Lappalaisen sävelkielestä.

 

THE STARLIGHT NIGHT

la 1.12.2007 klo 17.00
Kulttuuritalo Sandels, Topeliuksenkatu 2 (Töölöntori)

Galante (valmentanut Mikko Sidoroff),
Suomalainen poikakuoro (valmentanut Saara Perkola),
Helsingin kamarikuoro,
johtaa Nils Schweckendiek

 

Gregoriaaninen laulu: Hodie Christus natus est
Thomas Weelkes: When David heard
Gerard Manley Hopkins: The Starlight Night
Jonathan Harvey: How could the soul not take flight (ensiesitys Suomessa)
Benjamin Britten: A Boy Was Born op. 3

 

Matkaamme kohti joulua Englannin kautta. Britteninmestariteos sekakuorolle ja lapsiäänille merkitsi 19-vuotiaan säveltäjän läpimurtoa ja vakiinnutti hänen asemansa sukupolvensa lahjakkaimpana brittiläisenä säveltäjänä. Helsingin kamarikuoro esittää tämän kuorosoinnin puolituntisen ylistyksen alkuperäisenä, haastavana a cappella-versiona. Weelkesin teos aloittaa kuoron projektin, jossa kartoitetaan Daavid ja Absalom -aiheisia sävellyksiä. Esitämme myös ensi kertaa Suomessa keskeisen teoksen yhdeltä aikamme merkittävimmältä kuorolle kirjoittavalta säveltäjältä.

 

A-RONNE

la 16.2.2008 klo 17.00
Kulttuuritalo Sandels, Topeliuksenkatu 2 (Töölöntori)

Solisteja Helsingin kamarikuorosta,
valmennus Charles Barbier ja Jukka Jokitalo

 

Giovanni Perluigi da Palestrina: Motetteja
Giovanni Gabrieli: Osia kokoelmasta Sacrae Symphoniae
Carlo Gesualdo: Domine, corda nostra
  Domine, ne despicias
  Hei mihi, Domine
Carlo Gesualdo - Igor Stravinsky: Tres sacrae cantiones
Luciano Berio: A-Ronne


Kevätkauden 2008 ensimmäinen konserttimme vie meidät Italiaan. "Kritiikki aiheuttaa kriisin, joka repii rikki, murtaa pinnan, rikkoo kielen rakenteen, kyseenalaistaa kaiken meidän ympärillemme kietoutuneen" - kirjoitti ranskalainen kriitikko Roland Barthes, ja mihinkäpä muuhun tämä sopisikaan yhtä osuvasti kuin juuri yhteen musiikillisen dekonstruoinnin mestarinäytteeseen, Berion A-Ronneen, teokseen joka pureutuu ihmisäänen ilmaisuvoiman alkujuuriin. Renessanssisäveltäjän ja murhaajan Carlo Gesualdonäärimmäisyyksiä hipovat musiikilliset ilmaisukeinot kiehtoivat mielikuvitusta taas 1900-luvulla, kuten Stravinskyn täydentämät kolme motettiakin osoittavat. Daavidin psalmeihin sävelletyistä teoksista löytyy yhtymäkohtia kyseisellä kaudella löydettyyn tarinaan Daavidista ja Absalomista.

 

LE NAZARÉEN

la 12.4.2008 klo 17.00
Kulttuuritalo Sandels, Topeliuksenkatu 2 (Töölöntori)

Helsingin kamarikuoro,
johtaa Nils Schweckendiek
Nina Hyvärinen, tanssi ja koreografia
 

Gregoriaaninen laulu: Inveni David servum meum
Pierre de la Rue: Absalon fili me
Nicolas Gombert: Lugebat David Absalon
Olivier Messiaen: O sacrum convivium
Francis Poulenc: Exultate Deo
Charles Leconte de Lisle: Le Nazaréen
Matthew Whittall: ad puram annihilationem meam (tilausteos)
Francis Poulenc: Quatre motets pour un temps de pénitence
Gregoriaaninen laulu: O sacrum convivium


Matkamme päättyy ranskalaisen musiikin parissa. Konsertin teosten tekstit käsittelevät henkisyyttä, surua ja epäuskoa. Francis Poulencin intensiiviset ja mestarillisesti kirjoitetut kuoroteokset ovat säveltäjän tuotannon kestävin ydin. Kaksi renessanssimotettia päättää Daavid ja Absalon -aiheisen tutkimusretkemme ja osallistumme Olivier Messiaenin juhlavuoteen - sata vuotta syntymästä - esittämällä säveltäjän varhaisen, maagisen kuoroteoksen. Helsingin kamarikuoro oli mukana kanadalaisen Matthew Whittallin vaikuttavassa sävellyskonsertissa Musica Nova-festivaalilla 2007. Konsertin jälkeen kuoro tilasi säveltäjältä ranskankielisen kappaleen.

 

VIERAILUKONSERTIT JA MUUT ESIINTYMISET

Aikamme kirkkomusiikkia

su 30.9.2007 klo 19.30
Tapiolan kirkko, Espoo

Helsingin kamarikuoro
Soli Deo Gloria -kamariorkesteri
Johtaa Juhani Lamminmäki
 

James MacMillan: Seven Last Words from the Cross (ensiesitys Suomessa)


Skotlantilaisen säveltäjän James MacMillaninhenkistyneet teokset ovat viime vuosina herättäneet positiivista huomiota useissa maissa. Hänen voimakas 45-minuuttinen teoksensa kuorolle ja jousiorkesterille esitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.
 

Olemusten värisevään pohjaan asti

la 20.10.2007 klo 18.00
Oulun tuomiokirkko
Uuden musiikin lokakuu -festivaalin konsertti

Helsingin kamarikuoro,
johtaa Pasi Hyökki
 

Esa-Pekka Salonen: Två sånger, 1. osa: Kyss min mun
Jan Mikael Vainio: Två sånger, 2. osa: Endast havet
Yrjö Mikkonen: Nukkumaan
Tapio Lappalainen: Viimeiselle
Veijo Kuosmanen: Syvä
Juhani Nuorvala: Kolme madrigaalia
Jouko Tötterström: Gammel mann
Olli Roman: Kukkiva maa


Helsingin kamarikuoro suuntaa kohti pohjoista ja esittää oululaisten säveltäjien teoksia heidän kotikonnuillaan. Ohjelmassa on myös kaksi kuoron juuri kantaesittämää teosta sekä toinen Esa-Pekka Salosen kahdesta kuorokappaleesta Ann Jäderlundin sanoihin.
 

Einojuhani Rautavaaran kirkkomusiikkia

su 6.4.2008 klo 19
Paavalin kirkko, Helsinki
Kirkko soikoon -festivaalin avajaiskonsertti

Helsingin kamarikuoro, johtaa Nils Schweckendiek
Esa Ruuttunen,  baritoni ja tekstien luku
Johannes Piirto, piano