The Nordic Choir Expedition –
Det Norske Solistkor: Sea of Voices

To 1.6.2023 klo 18 
Musiikkitalo, Paavo-sali
Liput: 25/20/15 € Ticketmasterista

Sarjalippu festivaalin kaikkiin neljään konserttiin 70/56/42 € Ticketmasterista.
Huom! Sarjalipulla pääsee myös Kallion kirkossa järjestettävään konserttiin 2.6. Lippuna 2.6. konserttiin käy sarjalippuna ostettu 1.6. konsertin lippu.

Det Norske Solistkor
Grete Pedersen, johtaja

LARS JOHAN WERLE: Nautical Preludes
RICHARD STRAUSS: Der Abend
EVERT TAUBE: Inbjudan till Bohuslän
ALFRED JANSON: Tre dikt av Ebba Lindqvist
ARNE MELLNÄS: Havet
GÖSTA NYSTRÖM: Tre havsvisioner
STEVE MARTLAND:  Sea songs (osia teoksesta)
GUNNAR ERIKSSON:  Glädjestranden (ke)

Villi, upea, mystinen meri

Meri on kiehtonut ihmisiä kautta historian. Sen voima, rikkaudet ja kauneus on inspiroinut lukuisia säveltäjiä ja runoilijoita. Det Norske Solistkor johtajansa Grete Pedersenin johdolla esittää konsertissaan säkenöivää musiikkia, jonka temaattisessa keskiössä on meri. Musiikki punoutuu yhteen runouden kanssa, jota konsertissa esittää Tomas Brömssen, yksi Pohjoismaiden rakastetuimmista näyttelijöistä.
    Yksi konsertin pääteoksista on Steve Martlandin Sea Songs. Martland oli englantilaisen musiikin voimanpesä, jonka sävellykset edustavat useita eri tyylisuuntauksia. Tässä eloisassa minimalistisessa teoksessa Martland kuvailee merimiesten elämää, kertoo meren vaaroista ja kumppanuudesta - ja merimiehiä kotiin odottavien huolista.
     Konsertin avaa Nautical Preludes, jossa seurataan seitsemää merta matkaavaa kauppalaivaa. Nautical Preludes -teoksesta välittyy selvästi säveltäjä Lars Johan Werlesin luovuuden kukkiminen, joka alkoi kun hän aoitti työskentelyn tekstien ja ihmisäänien kanssa.
    Richard Straussin hillityssä teoksessa Der Abend katselemme auringon viimeisiä säteitä, jotka valaisevat meren. Straussin musiikki heijastelee hienosti Schillerin kaunista tekstiä illasta ja yön hiljaisuudesta, uudistumisesta ja uudelleensyntymästä.
    Meille pohjoismaalaisille merellä on erityinen merkitys. Konsertin toisella puoliskolla kuulemme tähän faktaan liittyviä musiikillisia helmiä. Kuulemme musiikkia kolmelta ruotsalaiselta säveltäjältä sekä norjalaisen Alfred Jansonin Tre Dikt av Ebba Lindqvist (Kolme Ebba Lindqvistin runoa). Lindqvistin ilmaisuvoimaista runoutta kuullaan myös yhdessä konsertin pääteoksista: kantaesityksensä saavassa Gunnar Eriksonin uudessa teoksesa on käytetty tekstinä Linqvistin runoa Sargassohav.
    Konsertti on osa Det Norske Solistkorin Et hav av stemmer (Äänten meri) -projektia, jonka yhteydessä järjestetään konsertteja, levytyksiä ja musiikillisia kohtaamispaikkoja, jotka keskittyvät elämään meressä ja meidän suhteeseemme siihen.
Det Norske Solistkor on innovatiivinen nuori yhtye, jolla on rikas historia. Euroopan johtaviin kamarikuoroihin kuuluva ensemble järjestää spektaakkelimaisia konsertteja Norjassa ja ulkomailla: konserttisaleissa ja kirkoissa, karavaaneissa ja hylätyillä tehdasalueilla. Det Norske Solistkor koostuu 26 tarkkaan valitusta ammattilaulajasta, jotka uskomattoman äänellisen muuntautumiskykynsä avulla saavuttavat yhtyeelle tunnusomaisen ilmaisutavan. Yhdessä palkitun taiteellisen johtajansa Grete Pedersenin johdolla kuoro pyrkii aina kehittyen kohti taiteellisesti kunnianhimoisia tavoitteitaan.

 

The Nordic Choir Expedition has received funding from the European Union
and the Nordic Council of Ministers’ Culture and Art Programme