TAITEELLINEN JOHTAJA

Nils Schweckendiek opiskeli musiikkitiedettä sekä orkesterin- ja kuoronjohtoa Cambridgessa, Freiburgissa ja Helsingissä. Hän debytoi menestyksekkäästi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2006 johtaen Richard Straussin Ruusuritari-oopperan, jonka jälkeen hän johti samassa talossa lukuisia ooppera- ja balettiesityksiä. Hän on vieraillut Leipzigin Oopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, sekä Bernin, Bielefeldin ja Vaasan Oopperoissa. Vuosina 2009–2013 hän toimi Ulmin Oopperan kapellimestarina Saksassa, johtaen mm. Don Carlon, Ariodanten, Romeo ja Julian, Der Ring an einem Abendin ja Kevätuhrin ensi-iltoja.

Nils Schweckendiek on aikamme musiikin puolestapuhuja ja hän on johtanut tähän mennessä noin 80 ensiesitystä, mukaan lukien musiikkiteatteri-, orkesteri-, kuoro- ja soitinyhtyeteoksia. Vuonna 2013 hänen johtamansa Einojuhani Rautavaaran Vigilia -esitys telvisioitiin kansainvälisellä ARTE-kulttuurikanavalla. Hän on työskennellyt monien orkestereitten kanssa Suomessa, Saksassa, Espanjassa, Englannissa, Kiinassa ja Virossa.

Vuodesta 2007 Nils Schweckendiek on vastannut Helsingin kamarikuoron taiteellisesta toiminnasta. Vuodesta 2014 hän on toiminut Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professorina ja hän on vieraillut SWR Vokalensemble Stuttgartin sekä Tanskan radion konserttikuoron johtajana. Kaudella 2015–2016 hän vierailee mm. Tapiola Sinfoniettan, Seinäjoen kaupunginorkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Suomalaisen barokkiorkesterin, Alankomaiden radiokuoron, Kroatian radiokuoron, Mannheimin oopperakuoron sekä defunensemblen johtajana. Hän on Kansainvälisen Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailun perustaja ja taiteellinen johtaja. Kilpailu järjestetään kaudella 2015–2016 toisen kerran.

www.schweckendiek.org