Helsingin kamarikuoro aloitti toimintansa vuonna 1962 Radion kamarikuorona. Kuoro otti uuden nimen käyttöön vuonna 2005. Helsingin kamarikuoro on yhä Suomen ainoa ammattilaulajista koostuva kamarikuoro.

Helsingin kamarikuoro esittää kuoromusiikin kantarepertoaaria koulutettujen äänten voimin korkeimmalla musiikkillisella tasolla, luo taiteellisesti vaativaa ja laadukasta uutta kamarikuoro-ohjelmistoa, vaalii suomalaisen kuoromusiikin perinnettä sekä esittää teknisesti ja musiikkillisesti haastavia teoksia. Vuodesta 2005 Helsingin kamarikuoro on kantaesittänyt yli 70 teosta sekä vastannut yli 30 teoksen Suomen-ensiesityksestä.

Kuoro tekee yhteistyötä kotimaisten festivaalien, orkestereiden ja yhtyeiden kanssa. Vuodesta 2005 se on vieraillut viidellätoista eri festivaalilla, joista säännöllisimmät yhteistyökumppanit ovat olleet Helsingin juhlaviikotMusica nova HelsinkiMusiikin aika sekä Klang-konserttisarja. Kuoro on esiintynyt kahdesti kansainvälisellä ARTE-kulttuurikanavalla, viimeksi vuonna 2013 Uspenskin katedraalissa kuvatussa Einojuhani RautavaaranVigiliassa. Yhteistyö Yleisradion kanssa on jatkunut säännöllisenä sekä radiointeina että televisiointeina.

Helsingin kamarikuoro on eurooppalaisten ammattikamarikuorojen verkosto Tenson jäsen. Viime vuosina kuoron kiertuetoiminta on lisääntynyt sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuonna 2014 kuoro toteutti yhdessä Uusinta Ensemblen kanssa kiertuekonsertteja Pietarissa ja Tallinnassa, vuonna 2015 kuoro esiintyi Tenso Days -festivaalilla Belgian Mechelenissä ja vuoden 2016 aikana kuoro esiintyi Oslossa, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa sekä Yhdysvalloissa Michiganissa ja New Yorkissa. Kuoro myös levyttää säännöllisesti.

Radion kamarikuoron taiteellisina johtajina ovat toimineet Harald AndersénKaj-Erik GustafssonIlmo RiihimäkiEric-Olof Söderström ja Timo Nuoranne. Helsingin kamarikuoron ensimmäinen taiteellinen johtaja oli säveltäjä Kimmo Hakola. Vuodesta 2007 kuoron taiteellisesta toiminnasta on vastannut kapellimestari Nils Schweckendiek. Vierailevia johtajia ovat olleet mm. Rinaldo AlessandriniAnne AzémaTim BrownAapo HäkkinenPasi HyökkiFredrik MalmbergKaspars PutniņšRachid SafirEric-Olof Söderström ja James Wood. Kuoroa ovat myös johtaneet Olari EltsOliver KnussenHannu LintuJan SöderblomAndres Mustonen ja Sakari Oramo.

“Helsingin kamarikuoro antoi itsestään valoisan kuvan kymmenvuotisjuhlakonsertissaan. Todistetuksi tuli taas kerran, että se on Suomen kamarikuoroista ehdottomasti paras ja ainoa, jonka kaikki jäsenet ovat ammattilaulajia.”

– Hannu-Ilari Lampila, HS 2.11.2015