In English

...into something rich and strange

su 28.8.2016 klo 19.00
Ritarihuone, Helsinki

LOTTA WENNÄKOSKI: Ommel
BEAT FURRER: enigma I-IV, VI
PERTTU HAAPANEN: …sino phonia, paronomasia
ALEX FREEMAN: A Wilderness of Sea

Helsingin kamarikuoro
Nils Schweckendiek, johtaja

Vuosisatoja vanha teksti, uusi musiikki. Lotta Wennäkoski on säveltänyt Abe no Iratsumen 700-luvun japanilaisen tanka-runon viisi eri käännöstä, ammentaen kunkin kielen ominaispiirteistä ja tuoden esiin viisi hyvin erilaista tulkintaa samasta lyhyestä runosta. Sveitsiläinen Beat Furrer kiinnostui joitain vuosia sitten Leonardo da Vincin salaperäisistä ennustuksista, ja on säveltänyt näihin teksteihin sarjan salamyhkäisiä ja petollisen yksinkertaisia pienoisteoksia. Suomeen kotoutunut amerikkalainen Alex Freeman on koonnut valikoiman vesi-aiheisia säkeitä William Shakespearen tuotannosta ja säveltänyt niistä vaikuttavan ja soinnikkaan merimaiseman. Ohjelman ainoa nykyaikaiseen tekstiin sävelletty teos on Perttu Haapasen …sino phonia, paronomasia, jossa säveltäjä käyttää otteen Markku Paasosen runosta Lauluja mereen uponneista kaupungeista ja muuntaa sen “joksikin rikkaaksi ja oudoksi” omalla leikkisällä lähestymistavallaan sanojen äänteisiin ja merkityksiin.

Liput ovelta tai Ticketmasterista yhteen konserttiin 7–17€ tai kaikkiin konsertteihin 20–47€ (Ritarihuoneella 26.-28.8.).

Konsertti on osa The Nordic Choir Expedition 2016: Tenso Days Helsinki -tapahtumaa. Sama ohjelma esitetään myös muissa Pohjoismaissa syksyn aikana:

20.8. klo 15 Oslo, Sentralen
22.10. klo 15 Tukholma, Eric Ericson -sali (Kyrkslingan 2)
23.10. klo 16.30 Kööpenhamina, Trinitatis-kirkko


Maassamme meillä on lukuisia hyviä orkestereita, mutta vain koska säveltäjä tietää RKK:n olemassaolon, hänen ei tarvitse epäröidä radikaalien, epätavallisten, rytmisesti tai tonaalisesti vaativien ajatusten ja innovaatioiden nuotintamista myös kuoromusiikissa.
Einojuhani Rautavaara,
säveltäjä