In English

Stimmung 40 vuotta

ti 9.12.08 klo 19.00
Kaapelitehtaan Valssaamo, Helsinki

Helsingin kamarikuoro,
valmennus Nils Schweckendiek

James Andean, äänitekniikka


 Stockhausen:  Stimmung
(kantaesitys 9.12.1968)


"Vertaan häntä Picassoon, koska tämän tavoin hänelläkin oli niin monta luomisen kautta. On monta muusikkoa, jotka ovat luoneet koko uransa yhdestä hänen kausistaan. Hän siirtyy askeleen eteenpäin, löytää jotain uutta, jota ei koskaan aiemmin ole musiikissa tehty, ja ennen kuin yleisö on edes ymmärtänyt hänen edellistä musiikillista löytöään, hän onkin jo seuraavan löytönsä parissa."

Tämä Björkin kommentti edesmenneestä Karlheinz Stockhausenista kiteyttää tämän sodanjälkeisen musiikin jättiläisen suunnattomat saavutukset; säveltäjän, jonka perintö on vasta alkamassa hahmottua.

Kuusi laulajaa ylläpitää yhtä sointua yli tunnin värittäen sitä yläsävelillä, intensiteetin voimakkailla vaihdoksilla ja lausumalla enemmän tai vähemmän satunnaisesti pyhiä nimiä maailman eri uskonnoista sekä Stockhausenin omia omituisia rakkausrunoja. "Kuin hippien leirituli", totesivat kriitikot Pariisissa vuonna 1968. Kyllä, sitä ja paljon muuta. Tämä on suuren keskittymisen musiikkia, meditatiivista, mutta odottamattomia käänteitä minkä tahansa nurkan takana. Teos on elämys, joka täytyy kokea paikan päällä - nauhoitettuna esityksen ilmapiiristä on jäljellä vain kalpea aavistus.
Useiden ammattikuorojen kanssa työskennelleenä voin vilpittömästi sanoa, että tämä kuoro kuuluu huippuihin.
Peter Dijkstra,
kuoronjohtaja