Helsingin kamarikuoro

Helsingin kamarikuoro aloitti toimintansa vuonna 1962 Radion kamarikuorona. Kuoro otti uuden nimen käyttöön vuonna 2005. Helsingin kamarikuoro on yhä Suomen ainoa ammattilaulajista koostuva kamarikuoro.

Helsingin kamarikuoro esittää kuoromusiikin kantarepertoaaria koulutettujen äänten voimin korkeimmalla musiikkillisella tasolla, luo taiteellisesti vaativaa ja laadukasta uutta kamarikuoro-ohjelmistoa, vaalii suomalaisen kuoromusiikin perinnettä sekä esittää teknisesti ja musiikkillisesti haastavia teoksia. Vuodesta 2005 Helsingin kamarikuoro on kantaesittänyt 57 teosta sekä vastannut yli 30 teoksen Suomen-ensiesityksestä.

Kuoro tekee yhteistyötä kotimaisten festivaalien, orkestereiden ja yhtyeiden kanssa. Vuodesta 2005 se on vieraillut viidellätoista eri festivaalilla, joista säännöllisimmät yhteistyökumppanit ovat olleet Helsingin juhlaviikot, Musica nova Helsinki, Musiikin aika sekä Klang-konserttisarja. Kuoro on esiintynyt kahdesti kansainvälisellä ARTE-kulttuurikanavalla, viimeksi vuonna 2013 Uspenskin katedraalissa kuvatussa Einojuhani Rautavaaran Vigiliassa. Yhteistyö Yleisradion kanssa on jatkunut säännöllisenä sekä radiointeina että televisiointeina.

Helsingin kamarikuoro on eurooppalaisten ammattikamarikuorojen verkosto Tenson jäsen. Viime vuosina kuoron kiertuetoiminta on lisääntynyt sekä kotimaassa että ulkomailla. Vuonna 2014 kuoro toteutti yhdessä Uusinta Ensemblen kanssa kiertuekonsertteja Pietarissa ja Tallinnassa, vuonna 2015 kuoro esiintyi Tenso Days -festivaalilla Belgian Mechelenissä ja vuoden 2016 aikana kuoro esiintyi Oslossa, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa sekä Yhdysvalloissa Michiganissa ja New Yorkissa. Kuoro myös levyttää säännöllisesti.

Radion kamarikuoron taiteellisina johtajina ovat toimineet Harald Andersén, Kaj-Erik Gustafsson, Ilmo Riihimäki, Eric-Olof Söderström ja Timo Nuoranne. Helsingin kamarikuoron ensimmäinen taiteellinen johtaja oli säveltäjä Kimmo Hakola. Vuodesta 2007 kuoron taiteellisesta toiminnasta on vastannut kapellimestari Nils Schweckendiek. Vierailevia johtajia ovat olleet mm. Rinaldo Alessandrini, Anne Azéma, Tim Brown, Aapo Häkkinen, Pasi Hyökki, Fredrik Malmberg, Kaspars Putniņš, Rachid Safir, Eric-Olof Söderström ja James Wood. Kuoroa ovat myös johtaneet Olari Elts, Oliver Knussen, Hannu Lintu, Jan SöderblomAndres Mustonen ja Sakari Oramo.

“Helsingin kamarikuoro antoi itsestään valoisan kuvan kymmenvuotisjuhlakonsertissaan. Todistetuksi tuli taas kerran, että se on Suomen kamarikuoroista ehdottomasti paras ja ainoa, jonka kaikki jäsenet ovat ammattilaulajia.”

– Hannu-Ilari Lampila, HS 2.11.2015

23 laulajan suomalaiskuoro oli tämän teoksen [Rautavaaran Vigilia] lyömätön tulkitsija. He eivät esittäneet ainoastaan teknistä osaamistaan vaan myös henkeäsalpaavan sointiskaalan.
Rian Evans,
The Guardian, Lontoo